2017 created by Best Quality
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się z nami!
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) jest systemem, który identyfikuje, szacuje i kontroluje wszystkie zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Można go najkrócej określić jako system zapewniania bezpieczeństwa żywności.
Tradycyjny sposób badania wyrobów gotowych polegający na wyrywkowym pobieraniu i badaniu próbki z partii wyrobów gotowych, nie gwarantuje ich bezpieczeństwa. W systemie HACCP główny nacisk związany z nadzorem nad żywnością kładzie się na przyczyny zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstawania ( a również podczas magazynowania i transportu ).
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację zagrożeń jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka ich wystąpienia, podczas wszystkich etapów procesów produkcji i dystrybucji żywności. Jest to również system, który kontroluje i opanowuje wszystkie zagrożenia istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumenta i ochrony jego zdrowia.
HACCP chroni interesy konsumenta dając mu pewność bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej nabywanych produktów spożywczych. Chroni również interesy producenta, który prowadząc w odpowiedni i udokumentowany sposób proces produkcyjny może udowodnić, że robi wszystko aby wytworzyć produkt bezpieczny dla zdrowia.
System HACCP obejmuje siedem podstawowych zasad:
1. Przeprowadzenie analizy zagrożeń
2. Określenie krytycznych punktów kontroli ( CCP )
3. Ustalenie wartości krytycznych
4. Opracowanie systemu monitorowania w każdym CCP
5. Ustalenie działań korygujących
6. Ustalenie procedur weryfikacyjnych
7. Prowadzenie dokumentacji
CELEM SYSTEMU HACCP
jest wyeliminowanie zagrożenia już od momentu powstania surowca dając konsumentowi bezpieczny produkt.