2017 created by Best Quality
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się z nami!
System Certyfikacji QS jest systemem zapewnienia bezpieczeństwa żywności i pasz. Zapewnia on kontrolę na każdym etapie procesu produkcji, począwszy od gospodarstwa rolnego, poprzez producentów pasz, hodowców zwierząt, ubojnie, masarnie aż po produkt finalny, który konsument znajduje na półce sklepowej. Systemem QS można objąć także produkcję warzyw i owoców czy detaliczną sprzedaż żywności.
System QS został podzielono na różnorodne zakresy, wśród których znajdziemy:
Sektor pasz, który w systemie zarządzania jakością obejmuje:
Produkcja materiałów paszowych
Handel
Transport
Przechowywanie i przeładunek
Produkcja dodatków paszowych i premiksów
Usługowe mieszanie pasz przy pomocy przenośnych urządzeń
Sektor hodowli zwierząt:
Hodowla trzody chlewnej
Sektor produkcji mięsa:
Ubój/odkastnianie
Przetwarzanie
Rzeźnia
Sprzedaż hurtowa
Sprzedaż detaliczna
Sektor owoców i warzyw:
Producenci
Sprzedaż hurtowa
Przygotowywanie/ przetwarzanie owoców i warzyw
Logistyka
Sprzedaż detaliczna
koordynatorzy
System QS został utworzony oraz jest wspierany przez firmę QS Qualität und Sicherheit GmbH, której udziałowcami są stowarzyszenia i organizacje z branży rolno-spożywczej.
Celem standardu QS jest zagwarantowanie, aby żywność trafiająca o ostatecznego konsumenta była całkowicie bezpieczna i zgodna z deklarowaną jakością. System ten poza określeniem standardów dla certyfikowanego przedsiębiorstwa kładzie nacisk na łańcuch dostawców oraz kontrolę laboratoryjną surowców i produktów gotowych.
Korzyści z wdrożenia QS
- zintegrowanie procedur ryzyka i środków zapobiegawczych w aspekcie bezpieczeństwa żywności
- podnoszenie bezpieczeństwa żywności i obniżenie ryzyka przenoszenia patogenów
- wzrost zaufania kontrahentów, klientów, jednostek kontrolujących i dostawców szczególnie na rynkach zachodnich
- zapobieganie pozwom sądowym z tytułu odpowiedzialności za produkt
- efektywność w prowadzeniu systematycznej analizy i realizacji nadzoru w celu zapobiegania lub eliminacji zagrożeń istotnych dla
bezpieczeństwa artykułów spożywczych oraz pasz dla zwierząt, a także redukcji ryzyka do akceptowalnego poziomu.
System QS jest w wielu zakresach systemem równoważnym dla systemu GMP+.