2017 created by Best Quality
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się z nami!
Opisane wymagania normy ISO 22000 umożliwiają zaplanowanie, wdrożenie, funkcjonowanie, utrzymanie i aktualizację systemu HACCP, najbardziej kompleksowo z dotychczas napisanych w tym zakresie standardów.
W praktyce wiele firm nadal nie radzi sobie z utrzymaniem i weryfikacją systemu HACCP, często nie potrafiąc skutecznie wkomponować jego wymagań w codzienne funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Norma ISO 22000 opisuje jak zarządzać dobrymi praktykami oraz systemem HACCP, opartymi o wymagania normy ISO 9001.
Konstrukcja tej normy wymusza bieżącą aktualizację systemu, a także jego nieustanne sprawdzanie pod kątem skuteczności zastosowanych rozwiązań oraz nadaje mu dynamiczny charakter, co pociąga za sobą konieczność ciągłego doskonalenia.
W ogólnym ujęciu norma ISO 22000 bazuje na następujących czterech kluczowych filarach:
- Programy Dobrej Praktyki Produkcyjnej, w tym Dobrej Praktyki Higienicznej (GMP/GHP)
- Zasady systemu HACCP
- Weryfikacja systemu HACCP
- Zasady komunikacji wewnętrznej i zewnętrzne
Obecnie w branży spożywczej, przez wzgląd na bezpieczeństwo konsumenta, nieustannie ulegają zaostrzeniu nie tylko wymagania prawne, ale też cały czas rośnie presja odbiorców, głównie sieci handlowych, na jakość i bezpieczeństwo artykułów spożywczych. Istnieje cały szereg międzynarodowych przepisów i norm dotyczących procesów kontroli w zakresie produkcji i dystrybucji artykułów spożywczych.
Dlatego też odbiorcami normy są producenci chcący eksponować, że kładą duży nacisk na dbałość o jakość i bezpieczeństwo produktów oferowanych zarówno swoim obecnym jak i przyszłym odbiorców, a także samym konsumentom.